LYNARD SKYNARD: Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ

Southern Rock

Η ιστορία ξεκινά, από τα νότια της Φλόριντα, σε μια καταπράσινη περιοχή του Jacksonville, με τους ανθρώπους να ασχολούνται με την φύση, τη συλλογή κορμών δέντρων και το ψάρεμα, αφού από την πόλη περνά ο ποταμός St John’s River. Το καλοκαίρι λοιπόν του 1964 συναντιούνται για πρώτη φορά στο Jacksonville της Νότιας Φλόριντα, ο δεκαεξάχρονος Ronnie Vanzant, ο οποίος έπαιζε κιθάρα και τραγουδούσε στους Us μια γνήσια R&B μπάντα της εποχής, ο δεκατετράχρονος Allen Collins ο οποίος έπαιζε κιθάρα στους The Mods και ο δεκατετράχρονος Gary Rossington, ο οποίος έπαιζε κιθάρα στους Me, You, and Him. Η όλη συνάντηση είχε να κάνει με τη μουσική και το είδος, θέλοντας και οι τρεις να σπάσουν τα στενά μουσικά σύνορα του νέγρικου R&B.

Η όλη συνάντηση έγινε πιο μουσική – για να δέσει έτσι και ως σχήμα – όταν σ’ ένα αγώνα μπέϊζμπολ ο Ronnie Vanzant, σε ένα σκληρό μαρκάρισμα του, χτύπησε τον ντράμερ Bob Burns, με αποτέλεσμα μετά το τέλος του αγώνα και σε μια επίσκεψη του πρώτου στο σπίτι του για να του ευχηθεί περαστικά, κατέληξαν σε ένα μικρό δωματιάκι που είχε ο Burns να παίζουν R&B και να πειραματίζονται με ήχους και μελωδίες. Μετά από χρόνια ο Gary Rossington θυμάται πως: «αν δεν ήταν το μπέιζμπολ και ο τραυματισμός του Burns, δεν πρόκειται να υπήρχαν οι Lynyrd Skynyrd».

Η επίσημη λοιπόν καθιέρωση του σχήματος στη Southern μουσική σκηνή όπως ονομάστηκε λίγο αργότερα, άρχισε το 1965, όταν όλοι τους ήταν μαθητές στο γυμνάσιο του Jacksonville και το σχήμα το αποτελούσαν οι: Ronnie Vanzant, Gary Rossington, Allen Collins και Bob Burns. Σχήμα καθαρά εφηβικό έπαιζαν μουσική σε διάφορα κλαμπ της Φλόριντα, στις εκκλησίες, σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Jacksonville, και στο αμφιθέατρο του γυμνασίου τους, αλλάζοντας αρκετές φορές την ονομασία τους σε The Noble Five, The Wildcats, The one Percent και άλλα πολλά.

Το Southern Rock, το R&B και τα μακριά μαλλιά, δεν είχαν θέση στο γυμνάσιο του Jacksonville, κυρίως από τον γυμναστή του σχολείου και προπονητή της ομάδας του Μπέιζμπολ, Leonard Skinner που απαίτησε και από τους τέσσερις να κόψουν τα μαλλιά τους και να ξυριστούν. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την άγρια αντίδραση του Gary Rossington και η άμεση αποβολή του από το γυμνάσιο ήταν αναπόφευκτη.

Μια μέρα μετά από το επεισόδιο σε μια προγραμματισμένη live εμφάνιση του σχήματος στο αμφιθέατρο του γυμνασίου, ανακοινώνουν πως αφήνουν το σχολείο για τη μουσική και βέβαια οι χαρακτηρισμοί του Ronnie Vanzant προς τον γυμναστή του δεν ήταν και τόσο παράλογοι. Έτσι λοιπόν για μήνες, το τετραμελές σχήμα Vanzant, Rossington, Collins και Burns, δούλευαν μέρα νύχτα, γράφοντας μουσική… και στα διαλείμματα, μεταξύ καπνού και αλκοό

λ, κάνοντας πλάκα για τον πρώην καθηγητή τους Leonard Skinner και τις απόψεις του, σ’ ένα απομακρυσμένο ράντζο στο Jacksonville, γεννήθηκε το όνομα και η μουσική των Lynyrd Skynyrd από τη γλωσσική αργκό, παραλλαγή του ονόματος του καθηγητή τους Leonard Skinner.

Οι Ronnie Vanzant, Gary Rossington, Allen Collins και Bob Burns, ως Lynyrd Skynyrd και με μπασίστα τον Larry Jungstrom, από το 1968 ως το 1970 περιόδευσαν σε όλη περίπου την Νότια Αμερική παίζοντας για 30 και 50 δολάρια την βραδιά γράφοντας ταυτόχρονα και το πρώτο τους Demo με παραγωγό τον Alan Waldon στα Quinvy Studios της Αλαμπάμα. Με αυτό το Demo οι Lynyrd Skynyrd προσπάθησαν να επιτύχουν ένα δισκογραφικό συμβόλαιο δίχως αποτέλεσμα, ενώ συνέχισαν να κάνουν εμφανίσεις, τις περισσότερες όμως στην Ατλάντα. Στις αρχές του 1971 μπαίνουν στο σχήμα ο μπασίστας Leon Wilkeson που αντικαθιστά τον Larry Jungstrom που ήθελε να εγκαταλείψει το σχήμα για τους 38Special και στο σχήμα μπαίνει επίσης ο κημπορντίστας Billy Powel, ενισχύοντας έτσι τους Lynyrd Skynyrd με την εμπειρία τους και την μουσική τους παιδεία.
Έξι μήνες μετά ο Wilkeson εγκαταλείπει το σχήμα και τη θέση του παίρνει ο κιθαρίστας Ed King γνωστός του Ronnie Vanzant από διάφορες εμφανίσεις από τα κλαμπ της Νότιας Καρολίνα. Με αυτή την μορφή η Lynyrd Skynyrd των Ronnie Vanzant στα φωνητικά, Gary Rossington, Allen Collins, Ed King στις κιθάρες, τον Billy Powel στα κίμπορντς και τον Bob Burns στα τύμπανα, συναντούν στα μέσα του 1972 στο Funnuchio’s Club της Ατλάντα των Al Kooper – γνωστό μουσικό μάνατζερ της εποχής ο οποίος μπορούσε να μυριστεί άνετα ταλαντούχα σχήματα και τραγουδιστές, γνώστη επτά οργάνων και εξαιρετικό μουσικό παραγωγό.

Free Bird

If I leave here tomorrow
Would you still remember me?
For I must be travelling on, now,
cause theres too many places Ive got to see.
But, if I stayed here with you, girl,
Things just couldnt be the same.
cause Im as free as a bird now,
And this bird you can not change.

Lord knows, I cant change.

Sweet Home Alabama

Big wheels keep on turning
Carry me home to see my kin
Singing songs about the south-land
I miss ‘ole’ ‘bamy once again
And I think it’s a sin, yes
Well I heard Mister Young sing about her
Well I heard old Neil put her down
Well, I hope Neil Young will remember
A southern man don’t need him around anyhow

Οι Lynyrd Skynyrd ανακαλύπτονται από τον Al Kooper o οποίος έψαχνε εκείνη την εποχή νέα ταλέντα για την δισκογραφική εταιρεία MCA, που να παίζουν Southern Rock. Ήταν η αρχή για μια μεγάλη καριέρα για τους Lynyrd Skynyrd. Υπογράφουν στην MCA για $9000 δολάρια, με τον Al Kooper στην παραγωγή και στο μπάσο, και στις αρχές του 1973 οι Lynyrd Skynyrd κυκλοφορούν την πρώτη τους επίσημη δισκογραφική δουλειά με τίτλο PRONOUNCED LEH-NERD SKIN’-NERD.

Με το πρώτο άλμπουμ έρχεται και η πρώτη περιοδεία ως support group, τον Who στη παγκόσμια περιοδεία τους “Quandrophenia”. O Ronnie Vanzant πίεζε τα υπόλοιπα μέλη, για την προετοιμασία και της δεύτερης δισκογραφικής δουλειάς των Lynyrd Skynyrd, μια που τα single Free Bird και Sweet Home Alabama, έκαναν χρυσές δουλειές για την MCA, με αποτέλεσμα τον Δεκέμβριο του 1974 το δεύτερο άλμπουμ SECOND HELPING να γίνεται χρυσό μέσα σε μια εβδομάδα.

Tuesday’s Gone

Train roll on, on down the line,
Won’t you please take me far away?
Now I feel the wind blow outside my door,
Means I’m, I’m leaving my woman at home.

Tuesday’s gone with the wind.

My baby’s gone with the wind again.

I need you

Aint no need to worry
Aint no use to cry
cause Ill be comin home soon
To keep you satisfied
You know I get so lonely
That I feel I cant go on
And it feels so good inside, baby
Just to call you on the telephone

I said…

Όμως την ίδια χρονιά ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Lynyrd Skynyrd, ο ντράμερ Bob Burns, δεν άντεξε την πίεση και την κούραση των συνεχών εμφανίσεων και ηχογραφήσεων και εγκαταλείπει τους Skynyrd αφήνοντας στην θέση του, τον Artimus Pyle και στις αρχές του Γενάρη του 1975 η Skynyrd μπαίνουν ξανά στο στούντιο για να ηχογραφήσουν το Nuthin’ Funcy. Αμέσως ξεκινά και η περιοδεία σε Αμερική και Ευρώπη με τίτλο Torture Tour για την μουσική υποστήριξη και των τριών άλμπουμ. Κατά τη διάρκεια των εμφανίσεων του Torture Tour, επανέρχεται στο σχήμα ο μπασίστας Leon Wilkeson, ενώ αντικαθίσταται και ο κιθαρίστας Ed King, από τον Steve Gaines. Ακριβώς ένα χρόνο μετά την έκδοση του Nuthin’ Funcy, οι Lynyrd Skynyrd μπαίνουν πάλι στο στούντιο για την ηχογράφηση του Gimme Back my Bullets με παραγωγό τον Tom Dowd. Ένα άλμπουμ το οποίο δημιουργεί μια δυσαρέσκεια στο σχήμα, αφού οι πωλήσεις του δεν έφεραν τα αναμενόμενα, χωρίς όμως το άλμπουμ να υστερεί από τις καταπληκτικές μελωδίες και τα αρμονικά του ξεσπάσματα.

Saturday Night Special

Two feet they come a creepin’
Like a black cat do
And two bodies are layin’ naked
A creeper think he got nothin’ to lose
So he creeps into this house, yeah
And unlocks the door
And as a man’s reaching for his trousers
Shoots him full of thirty-eight holes
Mr. Saturday night special
Got a barrel that’s blue and cold
Ain’t good for nothin’
But put a man six feet in a hole

Gimme Back my Bullets

Life is so strange when its changin’, yes indeed
Well I’ve seen the hard times and the pressure’s been on me
But I keep on workin’ like the workin’ man do
And I’ve got my act together, gonna walk all over you
Gimme back my bullets
Put ’em back where they belong
Ain’t foolin’ around ’cause I done had my fun
Ain’t gonna see no more damage done
Gimme back my bullets

Κάποιες κινήσεις λοιπόν έπρεπε να φέρουν την αλλαγή και την ανανέωση στο σχήμα, γι’ αυτό και η Lynyrd Skynyrd προχωρούν στην πρόσληψη τριών γυναικείων φωνών ως Backing vocals gospel type. Οι κυρίες Cassie Gaines, Leslie Hawkins και Jo Billingsley, συμμετέχουν ενεργά στις περιοδείες των Lynyrd Skynyrd και η επόμενη Live δισκογραφική δουλειά – πέμπτο κατά σειρά άλμπουμ των Skynyrd – One more from the road, γίνεται χρυσό στην Αμερική.

Whiskey Rock-A-Roller (Live) “One More From The Road” album

I’m headed down a highway got a suitcase by my side
Blue skies hangin’ over my head I got 500 miles to ride
I’m goin’ down to memphis town to play a latenight show
I hope the people are ready there ’cause the boys are all ready to go
Well, I’m a whiskey rock-a-roller
That’s what I am
Women, whiskey and miles of travellin’
Is all I understand

Καλοκαίρι του 1977, για τους Lynyrd Skynyrd…

Το τέλος μιας μεγάλης περιοδείας σε Ευρώπη και Αμερική, η αρχή για μια νέα δισκογραφική δουλειά μέσα από δυσκολίες και προβλήματα. O Gary Rossington προσπαθεί να συνέλθει μετά από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα και δηλώνει πως μετά το τέλος της ηχογράφησης του έκτου κατά σειρά άλμπουμ με τους Lynyrd Skynyrd, πως: «θα σκεφτώ σοβαρά να εγκαταλείψω το σχήμα για να δημιουργήσω μια νέα μπάντα με τον Allen Collins (δεύτερο κιθαρίστα του γκρουπ)», δίχως όμως να δείχνει πειστικός ότι θα το πράξει.

Στις 17 Οκτωβρίου του 1977 η ηχογράφηση για το έκτο κατά σειρά άλμπουμ – και για πολλούς το καλύτερο τους – των Lynyrd Skynyrd με τίτλο Street Survivors έχει τελειώσει. Στις 20 Οκτωβρίου του 1977, τρία μέλη των Lynyrd Skynyrd, ο Ronnie Vanzant, o Steve Gaines και η αδερφή του Cassie η οποία έκανε Backing Vocals στους Skynyrd, μαζί τους και ο προσωπικός

manager της Cassie, Dean Kilpatrick ξεκινούν από το Greenville της South Carolina με το ιδιωτικό αεροσκάφος του σχήματος – ένα παλιό Convair 240 – με προορισμό το Baton της Louisiana για να προετοιμάσουν την περιοδεία των Lynyrd Skynyrd – Tour of the Survivors. Δυστυχώς το αεροπλάνο, με τη παλιά του μηχανή, έχανε πετρέλαιο με αποτέλεσμα την πτώση του και την συντριβή του δίπλα στο McComb του Μισισιπή. Το σοκ που υπέστησαν τα υπόλοιπα μέλη του σχήματος ήταν αρκετό για να περάσουν όλοι από το νοσοκομείο και να συνέλθουν μετά από δυο χρόνια όπου συναντήθηκαν ξανά ως Lynyrd Skynyrd, δίχως όμως να έχουν το κουράγιο για κάτι καινούργιο.

That Smell

Whiskey bottles, and brand new cars
Oak tree you’re in my way
There’s too much coke and too much smoke
Look what’s going on inside you
Oh that smell
Can’t you smell that smell
Oh that smell
The smell of death surrounds you
Angel of darkness is upon you
Stuck a needle in your arm
So take another toke, have a blow for your nose
One more drink fool, will drown you
Oh that smell
Can’t you smell that smell
Oh that smell
The smell of death surrounds you

I Never Dreamed

My father told me always be strong son
Don’t you ever cry
You find the pretty girls and then you love them
Then you say goodbye
I never dreamed that you would leave me
But now you’re gone, gone gone
I never dreamed that I would miss you
Woman won’t you come back home
Back home
I never dreamed that you could hurt me
And leave me blue
I’ve had a thousand, maybe more
But never one like you
I never dreamed I could feel so empty
But now I’m down, down down
I never dreamed that I would beg you
Woman I need you now
I need you now
It seems to me that I took your love for granted
Oh oh yeah
It feels to me that this time I was wrong, so wrong
Oh Lord…

Στα μέσα του 1979 ο Gary Rossington και ο Allen Collins δημιουργούν την Rossington-Collins Band, όπου εισρέουν και όλα τα υπόλοιπα μέλη των πρώην Lynyrd Skynyrd – εκτός από τον Artimus Pyle – ως τιμή μνήμης για τα παιδιά και τα ταλέντα που χάθηκαν τόσο άδικα, για τον Ronnie Vanzant, τον Steve και την Cassie Gaines.

Το τελευταίο άλμπουμ των Lynyrd Skynyrd, Street Survivors, έγινε δυο φορές πλατινένιος πουλώντας σε ένα χρόνο 30.000.000 και 70.000.000 αντίτυπα στο σύνολο σε Αμερική και Ευρώπη.

Το 1987 το όνομα Lynyrd Skynyrd βρέθηκε πάλι στην επικαιρότητα σε μια σειρά εμφανίσεων και Live ηχογραφήσεων για να κυκλοφορήσει έτσι στα τέλη του 1987 το άλμπουμ FOR THE GLORY OF THE SOUTH με μέλη του σχήματος τους Rossington, Powel, Pyle, Wilkeson, και Ed King και τραγουδιστή των μικρότερο αδερφό του Ronnie Vanzant, Johnny και με ένα καινούργιο κιθαρίστα τον Randell Hall στη θέση του Collins, ο οποίος ενώ ήθελε να είναι στην επανένωση της μπάντας, το 1986 μετά από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα τον άφησε παράλυτο με νεκρή την αρραβωνιαστικιά του. Ο ίδιος δεν άντεξε για πολύ και το 1990 πεθαίνει μόνος του και αβοήθητος από πνευμονία.

Ο θάνατος αυτός του Allen Collins, έδωσε μια τραγική μορφή σε όλη την μπάντα, εξού και ο τίτλος σε ένα αφιέρωμα με την υπογραφή του Lee Ballinger – γνωστός για τις αναλύσεις πολλών Southern Rock συγκροτημάτων – που γράφει χαρακτηριστικά: «LYNYRD SKYNYRD STATUS AS A ‘TRAGIC’ BAND ».

Η επίσημη επανεμφάνιση των Lynyrd Skynyrd έρχεται το 1993 όταν το σχήμα με τους Rossington, Powel, Wilkeson, King και Johnny Vanzant, με την υποστήριξη των Peter Frampton, Brett Michaels των POISON, Charlie Daniels και Tom Kiefer των CINDERELLA, εμφανίζονται στο CAMBLE TELEVISION τον Φεβρουάριο του 1993, για την επέτειο των 20 χρόνων από την ίδρυση των Lynyrd Skynyrd. Η συνέχεια του σχήματος έχει να κάνει με πολλές Live εμφανίσεις καθώς και πολύ δουλειά μέσα στο Studio.

I know a little
Live at The Coca Cola Star Lake Amphitheater,
Burgettstown, Pennsylvania, July 15, 1997.
150.000 fans (Rolling Stone Archives)

Yes sir
Well the bigger the city, well the brighter the lights
The bigger the dog, well the harder the bite
I don’t know where you been last night
But I think mama, you ain’t doin’ right
Say I know a little
I know a little about it
I know a little
I know a little ’bout it
I know a little ’bout love
And baby I can guess the rest
Well now I don’t read that daily news
‘Cause it ain’t hard to figure
Where people get the blues
They can’t dig what they can’t use
If they stick to themselves
They’d be much less abused

Σήμερα, τα μέλη που απαρτίζουν τους Lynyrd Skynyrd είναι: οι κιθαρίστες Garry Rossington, Ricky Medlock, Hughie Thomasson, στο μπάσσο ο Leon Wilkeson, στα πλήκτρα ο Billy Powel, στα τύμπανα ο Owen Hale και στα φωνητικά ο LITTLE Johnny Vanzant. Το σχήμα από το 93’ μέχρι σήμερα έχει άλλα οκτώ άλμπουμ στο ενεργητικό του.

Στις 13 Φεβρουαρίου 2005, εμφανίστηκαν στην απονομή των βραβείων “Grammy” μαζί με άλλους καλλιτέχνες, ενώ το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς ο Johnny Vanzant έκανε εγχείρηση στις φωνητικές του χορδές, επιστρέφοντας στην ενεργό δράση στο τέλος της χρονιάς. Τον Ιούλιο του 2008, εμφανίστηκαν μπροστά σε 111.000 θεατές στο φεστιβάλ “Bama Jam” της Αλαμπάμα.
Τον Ιανουάριο του 2009, ο Billy Powel πέθανε σε ηλικία 56 ετών. Τη θέση του πήρε ο Piter Picharchic και το συγκρότημα κυκλοφόρησε το “God & Guns”, ανεβαίνοντας στο Top-20 του Billboard για πρώτη φορά από το 1977. Εκείνο το διάστημα το μπάσο ανέλαβε ο Robert Kerns και λίγο αργότερα ο Johnny Colt, με τον οποίο στη σύνθεση τους ηχογράφησαν το “Last of a Dyin’ Breed”, το οποίο έφθασε στο #14 στις ΗΠΑ.

Στις 3 Απριλίου 2015, ο αρχικός ντράμερ του συγκροτήματος, Bob Burns, σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Centerville της Georgia.

«Το Southern Rock – είναι ένας πεθαμένος θρύλος – έτσι τουλάχιστον θέλουν να νομίζουν κάποια έντυπα που θέλουν να ξετινάξουν την ιστορία ως προς τον θρύλο. Δεν παίζουμε μουσική σαν τους Allmans brothers ή τον Wet Willie… Τα γκρουπ που παίζουν Southern Rock, είναι διαφορετικά και σέβονται την ιστορία». Αυτά δήλωσε μια ημέρα λίγο πριν το τραγικό θάνατο του – στις 19 Οκτωβρίου του 1977 – ο Ronnie Vanzant στο περιοδικό Rolling Stone. Νομίζω πως αυτός είναι και ο καλύτερος επίλογος για ένα σπουδαίο, αλλά και ταυτόχρονα καταραμένο μουσικό σύνολο, της Southern Rock μουσικής και της λευκής R&B.

Simple Man

Mama told me when I was young
Come sit beside me, my only son
And listen closely to what I say.
And if you do this
It will help you some sunny day.
Take your time… Don’t live too fast,
Troubles will come and they will pass.
Go find a woman and you’ll find love,
And don’t forget son,
There is someone up above.

And be a simple kind of man.
Be something you love and understand.
Baby, be a simple kind of man.
Oh won’t you do this for me son,
If you can?

© 2016 Emmanuel G. Mavros

 

Leave a Comment

Check the Dates:
June 2022
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Categories